Tuesday, July 05, 2005

Opnieuw een voorbeeld van een niet echt zorgvuldig nieuwsbericht op nos.nl: Verfilming Spielberg over gijzeling
Steven Spielberg is begonnen met de verfilming van de bloedige gijzeling van Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München.
Elf Israëlische atleten werden tijdens de zomerspelen door acht leden van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September gegijzeld. Na een mislukte bevrijdingsactie kwamen negen sporters, vijf gijzelnemers en een Duitse agent om het leven. Twee atleten waren eerder al gedood.
De film van Spielberg zal met name de rol van de Israëlische geheime dienst, de Mossad, belichten.
Naar ik aanneem is dit item gebaseerd op of geschreven naar aanleiding van een uitgebreid artikel in de New York Times, dat vanmorgen ook in de International Herald Tribune stond. Zoals in dat artikel staat ( en zoals ook op andere websites te lezen valt, zie hier bijvoorbeeld ) zal de al bijna controversiele film de gijzeling zelf slechts zijdelings behandelen. Het leeuwendeel zal, net als de film Gideon's Sword ( met Steve Bauer en Michael York ) die eveneens voor een deel op het boek Vengeance is gebaseerd, gaan over de pogingen van de Israelische geheime dienst om de voor de aanslag verantwoordelijke ( en nog wat andere ) terroristen op te sporen en uit de weg te ruimen. Uit bovenstaand bericht zou ik bijna nog begrijpen dat de Mossad een rol in de gijzeling zelf gespeeld heeft.

No comments: