Monday, December 03, 2007

Ambassadeur Michiel den Hond en de goedheiligman
aan boord van de pakjesboot

Als het goed is staat het volgende artikel vandaag in het Friesch Dagblad.

Zie ginds komt de stoomboot in Jaffa weer aan…
Afgelopen vrijdagmiddag vond Sinterklaas tijd om de in Israël wonende Nederlandse kinderen en hun ouders te bezoeken. In de haven van Jaffa kwam de pakjesboot met de Sint en zes pieten aan, en tijdens drie rondvaarten – de belangstelling was groot, en er konden maximaal honderd personen per tocht mee – konden de kinderen op de foto met de goedheiligman en zijn helpers. Er werd flink gestrooid, en onder begeleiding van Suzanne Jaacov-Van Colmjon, een klassiek geschoolde gitariste, zongen de kinderen en hun ouders Sinterklaasliedjes.

Het feest werd georganiseerd door de vrijwilligers van het Dutch Forum in Israel. Dutch Forum – met Christiaan Scholtes, Bert Knot en Matthew Reijnders als actieve spil – richt zich al weer ruim zeven jaar op "het met elkaar in contact brengen van de Nederlanders in Israël". Dat gebeurt onder andere door middel van borrelavonden, de zeer succesvolle Sinterklaas- en Koninginnedagfeesten, en het gezamenlijk kijken van voetbalwedstrijden van het Nederlandse elftal. Sommige forumleden zijn ook actief in de stichtingen die twee heuse Nederlandse scholen draaiende houden, Jip en Janneke in Modi'in en Het Kikkerlandje in Tel Aviv. De hoogzwangere juf Liesbeth van Oorschot maakte samen met haar vervangster Charlotte deel uit van de organisatie van het festijn. Op de scholen leren en spelen de kinderen – allemaal met minstens één Nederlandse ouder – wekelijks samen met leeftijdgenootjes, en de gezinnen van de leerlingen komen elkaar een paar keer per jaar tegen op de familiefeesten. Op het online prikbord van het forum helpt men elkaar en nieuwkomers met advies en praktische dingen. Al met al kan dit een Nederlandse successtory in het Beloofde Land genoemd worden.

Het Nederlandse gezelschap had flink wat bekijks. Aan de kade stonden plaatselijke bewoners, voornamelijk Israëlische Arabieren, te vissen. Zij leken niet erg onder de indruk, misschien omdat het feest vorig jaar al eens op dezelfde plek was gevierd. Toen volstonden twee boottochten. Vooral de toeristen vonden het een mooi spektakel, ik hoorde uitdrukkingen van verbazing en bewondering in o.a. het Frans, Duits en Spaans. De meeste deelnemers kwamen zo te zien uit de wijde omgeving van Tel Aviv, maar er waren ook gezinnen uit Haifa en omgeving, waaronder mijn vrouw, onze twee oudste kinderen, en ik.

De Nederlandse ambassadeur in Israël, Michiel den Hond – die hier op de juiste plek lijkt te zijn beland: namens de Nederlandse regering nam hij deel aan het vredesproces in het begin van de jaren negentig, daarna was hij een aantal jaren hoofd van het departement voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika op het Ministerie van Buitenlandse Zaken –, heette de Sint welkom. Net als de Sint en de pieten moest de ambassadeur er driemaal aan geloven: drie keer een welkomstwoord, drie keer een boottocht van ruim 40 minuten, en drie keer het hele repertoire aan sinterklaasliedjes meezingen. Zijne excellentie, die in augustus Bob Hiensch opvolgde, was erg te spreken over het enthousiasme van de deelnemers en over de organisatie.

Het weer deed de Sint - die de beste vriend van de correspondent van RTL Nieuws in Israël schijnt te zijn - waarschijnlijk eerder aan zijn Spaanse thuisbasis dan aan Nederland denken. Onderweg naar Tel Aviv waaide het flink en zagen we witte koppen op de golven, maar 's middags was het heerlijk zonnig, warm en rustig. Toevallig was de jongste opvarende bij de tweede tocht, waarop wij meevoeren, een halve Fries. Liam werd drie maanden geleden in Nederland geboren, en vierde zijn allereerste Sinterklaasfeest op een boot in Jaffa, iets wat maar weinig kinderen hem na zullen kunnen zeggen. Zijn jonge moeder, Thirsa Jillings, werd in Franeker geboren en woont nu al weer ongeveer twee jaar in Israël. Tijdens een studie Spaans in Ecuador leerde ze haar Israëlische partner kennen. Veel van de leden van het Dutch Forum hebben een fascinerend levensverhaal te vertellen, waarin de globalisatie vaak een belangrijke rol speelt. Naast me op de boot zat een correspondent van de Telegraaf die zijn kinderen drietalig opvoedt. Naast zijn Nederlands en het Duits van zijn echtgenote leren ze op school Hebreeuws. Geen wonder dat Nederlanders het in het algemeen goed doen als wereldburgers.

Bij het verlaten van de boot kregen alle kinderen nog een zak met lekkernijen. Wij benutten de gelegenheid om na afloop nog wat beigels te kopen bij de gebroeders Abulafia, een bekende bakkerij in Jaffa. Onze kinderen kregen, in het Hebreeuws en Arabisch, leuke commentaren op hun pietenmutsen, die opa en oma samen met chocoladeletters, pepernoten en wat speelgoed van de Sint hadden gekregen om naar Israël door te sturen. Op weg naar huis zetten we in de auto nog een CD met sinterklaasliedjes op, maar na tien minuten sliepen de kinderen al en schakelden we over op een Israëlisch radiostation. De sinterklaasliedjes zullen we nog wel tot vervelens toe horen, totdat dinsdag Chanoekah begint en de liedjes van dat feest ons leven weer voor een paar dagen gaan beheersen.

No comments: