Tuesday, May 04, 2010

Blij en dankbaar

Een mooi stuk van professor Blom, een paar dagen geleden op de website van de Volkskrant. Met alle kritiek die ik op het beleid van de Israelische regering heb ben ik reuze blij met en dankbaar voor het bestaan van de staat Israel. Die blijdschap en dankbaarheid hangt niet per se direct samen met, maar wordt wel regelmatig versterkt door - onder andere, bijvoorbeeld - reacties zoals je die bij zo'n artikel tegenkomt. Lees, walg, en huiver. De dodenherdenking, net als Yom HaShoah, is sowieso natuurlijk een goede gelegenheid om zowel te herdenken als blij en dankbaar te zijn, voor onze vrijheid en voor nog heel veel andere dingen. Niet dat je daar speciale dagen voor nodig hebt, maar soms is het goed om er collectief stil bij te staan.
PS: Ook de onfrisse reacties bij de berichten over het paniek-en-chaos-incident op de Dam vanavond liegen er weer niet om. "Hoe ze eruitzien doet er niet toe...", aldus een politie-woordvoerder over de twee gearresteerde verdachten. Ammehoelah, je kunt al op diverse plaatsen lezen dat een van de twee 'orthodox-joods gekleed' was, of iets dergelijks. Ik hoop maar dat ik veel te cynisch of te melodramatisch ben als ik zeg dat het waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd is voordat DE Joden er uit bepaalde richtingen online en virtueel weer van langs zullen krijgen. Ik voeg hieronder nog een mooi gedicht bij van de onvolprezen - en helaas veel te vroeg overleden - Willem Wilmink, Als het net even anders was gegaan ( gevonden in Die dag in mei vergeet ik niet - De mooiste Nederlandse bevrijdingspoezie (Bert Bakker, 1995, pp. 84 - 85):
Als Hitler toch de oorlog had gewonnen Wat weinig had gescheeld met die V-2, Hadden we dan nog levensmiddelenbonnen Of viel de toestand achteraf best mee? We kwamen zonder een niet-jood verklaring Weer op normale wijze aan de poen En er was geen verzekerde bewaring Voor de zigeuners, die geen mens iets doen: Er zou geen jood of geen zigeuner meer bestaan Als het net even anders was gegaan. Geen Surinamers waren hier gekomen En geen Molukker was Europeaan, Geen gastarbeider was in dienst genomen, Of toch? Het vuile werk moet ook gedaan. Van concentratiekampen zou men praten: Dat valt wel mee, er wordt zoveel beweerd. We zouden 't rustig daarbij kunnen laten Want geen getuige was teruggekeerd. De nazi's hadden het veel grondiger gedaan Als het net even anders was gegaan. Hitler had een spierwitte snor gekregen, Werd door de meerderheid gerespecteerd. Hij was de vader van de autowegen En hij had Mussert al geliquideerd. Wie zouden zich in 't openbaar vertonen? Wie zouden ons regeren uit Den Haag? Wie zouden er in grote huizen wonen? Precies dezelfde rijken als vandaag? Wij vonden vast wel weer een zin in ons bestaan Als het net even anders was gegaan. Voor homosexuelen streng verboden, Zou er te lezen staan op de cafe's. Wat afweek van de norm dat zou men doden, Men kocht Mercedessen en BMW's Om dan als heersers langs de weg te razen, Dat iedereen hun macht en welvaart zag. Want het verzet was werk geweest van dwazen En Engeland verarmde met de dag. Wat zich verrijkte was de haat en rassenwaan, Als het net even anders was gegaan. We weten allemaal dat Hitler heeft verloren, We zijn weer van de tiranie gered. Maar zou ik anders ook een lied doen horen? Een bloed-en-bodemlied? Of juist verzet? Zou er in zulke uitzichtsloze tijden Nog iets bestaan als hier en daar een sprank Van moed en hoop, die boeken doet verspreiden, Jan Campert en Van Randwijk, Anne Frank? Zou iets van het goede, schone, ware nog bestaan Als het net even anders was gegaan?

No comments: