Saturday, June 25, 2011

Met dank aan Amanda

Net als tijdens de vorige ronde van het debat rond het dreigende verbod op de 'onverdoofde slacht' (*), toen ze duidelijk maakte waarom zo'n verbod vooral Joden treft en het verband met de jaren 1933-45 legde zonder daar vals hysterisch over te doen, geeft Amanda Kluveld ook nu weer goed aan waar hem de schoen wringt.

(*): Het lijkt wel alsof iedereen denkt dat er bij de 'gewone' slacht een bevallige zuster heel lief een kapje over de mond van de koe/kip/geit of het schaap/varken doet en zegt "Loei/kakel/blaat/knor maar tot tien, dan ga je lekker slapen", en bij koshere slacht meteen denkt aan een bebaarde Jood met een bebloed schort, een bot zwaard en een wrede grijns op zijn gezicht. Het is opvallend genoeg veel moeilijker om gedetailleerde beschrijvingen te vinden van de reguliere slachtprocedure dan van de koshere slachtwijze. Hetzelfde geldt voor filmpjes. Hoe zou dat toch komen?

Ik moet als het over dierenleed gaat steeds weer denken aan de gevangenisscene in Monty Python's Life of Brian. Misschien kakelen of loeien de kosher of halal geslachte kippen, koeien enz. hun 'gewoon' geslachte collega's wel toe "Lucky Bastards!", je weet het nooit. We hebben het in beide gevallen over dierenleed. Diervriendelijke slacht is een oxymoron, en hetzelfde geldt voor 'diervriendelijke partijen' (een term gebruikt door een kamerlid in een mail naar mij) zolang die partijen het niet aandurven (lees: weten dat het electoraal onhaalbaar is) om veel grovere en veel grootschaliger misstanden in de vleesproducerende industrie aan te pakken. Dus reageren ze zich af op twee minderheden die dezer dagen in het eens zo tolerante Nederland toch al niet op al teveel sympathie hoeven te rekenen.

No comments: