Sunday, July 24, 2011

Correctie

Ik had mijn posting van gisteren beter 'Rechtse hobbyisten' of 'Een rechtse hobbyist' kunnen noemen, zo'n titel zou de lading beter hebben gedekt, en duidelijker hebben gemaakt dat de moordenaar persoonlijk verantwoordelijk is voor zijn misdaden. Terwijl we het - en dat gebeurt wel degelijk onder invloed van de PVV - continu hebben over zogenaamde linkse hobbies, verliezen we levensgevaarlijke, volkomen autochtone rechtse 'hobbyisten' als Timothy McVeigh en Anders Behring Breivik uit het oog. Tegen degenen die beweren dat het om een gek zou gaan, en dat die man niets maar dan ook niets met (het gedachtengoed van) de PVV te maken heeft, zou ik zeggen: lees dit en dit artikeltje maar eens. Nogmaals, voor alle duidelijkheid, de PVV of haar Leider, of enige andere rechts-populistische partij in Europa of elders, dragen natuurlijk op geen enkele wijze wat voor verantwoordelijkheid dan ook voor deze wandaden, maar om te zeggen dat er absoluut geen enkel verband is tussen enerzijds aggressieve retoriek tegen alles wat links is of met immigranten te maken heeft en anderzijds hate crimes zoals die van afgelopen vrijdag is ongeveer net zo onjuist, onzinnig en gevaarlijk als te claimen dat Wilders hier op enigerlei wijze schuld aan zou hebben. En ja, ik weet verdraaid goed dat mensen met rechtse ideeen geen monopolie hebben op extremisme, op verbaal geweld, en haatmisdaden.  Les extremes (sorry, ik kan geen accenten schrijven in mijn postings) se touchent, weet u wel. By the way, een van de redenen waarom ik regelmatig schrijf over de PVV is het feit dat die partij steeds weer beweert pro-Israel te zijn (en ook als zodanig wordt neergezet in de media), terwijl ik er ten volle van overtuigd ben dat Israel beter af zou zijn zonder dergelijke 'vrienden'. Israel heeft traditioneel meer gemeen met en meer te zoeken bij centrum-rechtse en centrum-linkse bondgenoten dan bij extreem en populistisch rechtse partijen. Helaas koestert het huidige Israel vooral 'vrienden' als Berlusconi, Wilders en Glenn Beck, terwijl het werkelijke - want realistische en verre van kritiekloze - vrienden als Merkel, Sarkozy, en Obama links laat liggen. Vergelijk voor de aardigheid eens wat er in het PVV verkiezingsprogramma over staat geschreven, en wat ABB over hetzelfde onderwerp geschreven heeft. Om Johan Boef van Een Vandaag te 'kwoten': "Voor de duidelijkheid: het lijkt me voor Geert Wilders afschuwelijk, om door iemand die een dergelijke daad gepleegd heeft te worden genoemd." Maar goed, ik dwaal af. Een fijne week allemaal. En mocht u willen reageren: heel graag, maar de meeste volkomen anonieme bijdragen worden gewist, net als commentaren die persoonlijke aanvallen of beledigingen bevatten.

12 comments:

Wim Takkebos said...

Komt deze reactie nu uit een vooraf ingenomen standpunt of is dit een realistische reactie op feiten? Hoeveel misdaden worden er aan de lopende band gepleegd door extremistische islam en zie ik zelden een reactie daarop. Het gevaar dat er overal in Europa moslims worden binnengelaten en de gevolgen absoluut niet zijn gewogen en doorgedacht wordt zelden belicht. Kennen we de geschiedenis van de islam wel? Probeer toch alles van twee kanten te bezien. Alles wat extremistisch is moet worden veroordeeld met alle kracht. Dan kom je pas geloofwaardig over!

Bert said...

Als je een beetje gevolgd hebt wat ik de afgelopen acht jaar op dit blog, in kranten en elders geschreven heb, weet je dat ik meer dan genoeg op door islamisten gepleegde terreurdaden gereageerd heb, en me consequent tegen elke vorm van extremisme uitspreek. Ook heb ik meer dan eens geschreven over geweld van het soort "Het is natuurlijk niet goed te praten, maar....", waarna een uiteenzetting volgt over de misdaden van Israel, de Islam, Amerika enz., of de provocaties van Theo van Gogh, Pim Fortuyn, etc. Mij is geheel onduidelijk in welk opzicht de misdaad in Noorwegen van afgelopen vrijdag samen met islamistische terreur twee kanten (van wat precies?) vormt.

Henk said...

Wat de titel ook is... Ik vind het schandalig dat er uberhaupt een link wordt gelegd tussen een idiote gek in Noorwegen die volledig is doorgeslagen en een politicus in Nederland die heel duidelijk is dat hij elke vorm van geweld absoluut veroordeelt.
Wilders stelt een aantal problemen aan de orde (gebrekkigd intergratie van allochtonen, subsidiëren van de bouw van Moskeeën etc., hoge criminaliteit en overlast in de steden, etc., waar van de linkse partijen niet over geproken mag worden. En dat is de reden dat veel mensen Wilders steunen. Die mensen hebben geen rechts-extremistische opvattingen, maar het wordt ze wel verweten. Sterker, ze worden gedemoniseerd, vaak zelfs voor Hitler of Nazi uitgemaakt (bekijk maar eens wat reacties op Nu.nl. De haren gaan overeind staan als je leest wat daar allemaal voor schunnige taal richting Wilders, de PVV en haar kiezers worden geuit, zeker nu er in een ander and een terreuractie van een doorgeslagen eenling heeft plaatsgevonden. En de readctie van Nu.nl, zit erbij en kijkt ernaar, maar grijpt niet in.

Maar besef dat ook links-extremisten kunnen doorslaan onder de voortdurende haatzaaierij naar alles wat te maken heeft met Wilders en de PVV. Ter herinnering: de moord op Fortuyn. Toen werd elke klacht als "de kogel kwam van links" door o.a. Wim Kok afgedaan als "onbeschoft". Nu worden alle krankzinnige verwijten richting Wilders en de PVV door links oogluikend toegestaan en zelfs aangewakkerd in de kamer.

En dat terwijl de enige oplossing is om verder te komen: de door Wilders gesignaleerde problemen als bijvoorbeeld de criminaliteit en overlast in de grote steden aan te pakken en in samenwerking met de PVV proberen op te lossen.

Maar tja, zolang er blijft worden geroepen: "we werken niet samen met NSB'ers", houdt het op.

Henk said...

In bovenstaande reactie noemde ik Nu.nl. Ik bedoelde Nujij.nl.

Nujij.nl is een forum waarin leden zelf artikelen kunnen plaatsen en daar dan weer op kunnen reageren.
Op Nujij.nl worden Wilders, de PVV en PVV stemmers herhaaldelijk vergeleken met de nazi's, Hitler, de NSB, de nationaal-socialisten, etc. etc. etc, met als enig doel te beledigen en PVV-stemmers in een fout hokje te plaatsen.
De redactie van Nujij.nl staat het allemaal toe.

Fonz said...

Ik kon het bijna niet beter omschrijven. Wilders is net min of net zoveel verantwoordelijk voor ABB als Kok voor FvdG. Evenals de Islam voor de Twin Towers of het Christendom voor de Jodenvervolging. Feit is echter dat het werk van onze leiders in deze wereld de afgelopen jaren wel weer erg veel extremisme oproept. Dit is een gevolg van zowel pacifisme als activisme, beide op de verkeerde wijze en momenten toegepast. Aangezien wij in een democratie leven kunnen wij alleen onszelf dat aanrekenen en hadden we wel wat kritischer mogen zijn in onze keuzes.

Ron said...

Even zogoed kun je niet ontkennen dat er een oorzakelijk verband is tussen de fascistische retoriek in de koran en de ontelbare hate crimes die door moslims gepleegd worden. Om dit is perspectief te zetten: 80% van de politieke/ideologische moorden wereldwijd gepleegs in 2010 zijn door moslims gepleegd.

Alfred J. Bollebakker said...

Alferd J.Bollebakker
Een groot man zei eens 2000 jaar geleden "Let op wat er uit je mond komt". In de ogen van God is iedereen verantwoordelijk voor wat deze man veroorzaakt heeft en de man inclusief. Maar aangezien de mens NIET weet wat hij/zij doet is GOD/Allah/Jahweh de ENIGE verantwoordelijke ERGO HIJ komt het zelf goedmaken zie www>bayze>com

Shtrudel said...

Eerlik gezegd, na het lezen van een niet klien gedeelte van do 1500 bladzijden van Breivik z'n pamflet ben onder de indruk dat de "gronden" voor deze tragedie eerder bij een heel vervormd "extreme christelijke visie" dan bij een "extreme rechtse visie" te zoeken zijn.

De vraag is ook of de PVV echt "extreem rechts" is... Maar, voor degenen die niks van de PVV moeten hebben is het makkelijker de PVV als "extreem rechts" te stellen (zeker als ze op die manier ook dit soort toestanden in de richting van de PVV kunnen schuiven)...

Bert said...

Extreem rechts en extreem christelijk sluiten elkaar niet uit, ze kunnen elkaar goed aanvullen (maar hoeven dat natuurlijk niet te doen). Bij deze figuur lijken ze uitstekend samen te vallen.

De PVV is niet zozeer (klassiek) extreem rechts, maar eerder rechts populistisch. Wel trekt de partij rechts extremistische kiezers aan. Dat komt waarschijnlijk vooral omdat er geen legale partij is die dat soort kiezers aantrekt.

Er is daar nog een reden voor. De PVV houdt zich wel nadrukkelijk bezig met twee elementen (anti-immigranten en dan vooral anti-Islam, plus een al dan niet gedefinieerd nationaal gevoel) die dezer dagen bij zo goed als elke zichzelf respecterende extreem rechtse partij of beweging (en niet of nauwelijks bij extreem links) te vinden zijn. Dat zijn ook precies twee van de belangrijkste elementen waar deze moordenaar zich mee bezig lijkt te houden.

Nogmaals, en ik kom weer terug bij een onderwerp dat mij nu eenmaal bijzonder boeit, de houding t.o.v. Israel van rechtse bewegingen is in dit geval super interessant. Bij extreem en populistisch links is die houding vrijwel zonder uitzondering vijandig. Bij extreem en populistich rechts kom je zowel uitgesproken of stille jodenhaters tegen, als zelfverklaarde Israel-fans. Niet het soort fans waar Israel (het gematigde deel daarvan, waartoe ik mezelf reken) op zit te wachten, maar toch... Ik heb bij meerdere gelegenheden gezegd en geschreven (al toen ik Wilders in 2003 of 2004 hier in Haifa interviewde, toen hij nog campagne voerde voor de VVD) dat bij Geert Wilders de haat voor Haman (ergo de moslims, Arabieren, al was Haman een Pers :-)) sterker lijkt te zijn dan de liefde voor Mordechai (de liefde voor de Joden). Tot nog toe heb ik geen reden gezien om die stelling te herroepen.

Ik raad overigens iedereen het boekje van Maarten van Rossem over populisme aan, Waarom is de burger boos? heet het, het is een alleraardigste introductie, zoals alles van Van Rossem erg leesbaar en luchtig maar goed te volgen en informatief.

Shtrudel said...

Dat zowel extreem links en extreem rechts fel anti Israel zijn is vrijwel een feit... Dat zowel bij populistisch links en populistisch rechts (meer bij de eerste dan bij de tweede IMHO) ook felle anti Israel aanhangers zijn is ook vrijwel een feit...

De stelling van niet van hun honing en niet van hun angel (lo medoevsho ve lo meoktso) is begrijpelijk maar dan blijf je wel met een minimaal aantal supporters...

Roosevelt was heus geen aanhanger van Stalin. Andersom ook niet. Maar, soms moet je hangen met mensen ("for the duration") waar je anders gesproken liever niks mee te hebben hebt want anders hang (letterlijk en figuurlijk) je in je eentje...

Bert said...

Maar als de enige uitgesproken en onvoorwaardelijke 'vrienden' die je hebt van het soort Glenn Beck, Silvio Berlusconi, en Geert Wilders zijn, zou ik zeggen dat je zou moeten kijken of er niet iets mis is met je.

Ik persoonlijk geloof dat ook Merkel, Obama, Verhagen, Sarkozy goede en zeer bruikbare vrienden zijn, van het soort waar je zuinig op moet zijn, maar die worden hier al gauw voor Israel-haters uitgemaakt zodra ze ook maar iets kritisch richting Jeruzalem zeggen, bijvoorbeeld over de nederzettingen.

Paulus_2 said...

In hoeverre speelt de agressieve anti-Islam retoriek van populisten een rol in het optreden van Behring Breivik?

Zijn er nog meer "Geïnspireerden"?